Houten buitenschrijnwerk schilderen doe je zo.

We gaan om het 'simpel' te houden even uit van reeds geschilderd schrijnwerk.


Door een goede manier van werken te volgen kan je de levensduur van je schilderwerk met enkele jaren verlengen. Van nieuw schrijnwerk kan je makkelijk uitgaan van een levensduur van ongeveer 10 jaar.

Een ander verhaal is het voor ouder schrijnwerk, zeker als er in het verleden soms wat te lang is gewacht met de nodige onderhoudsbehandelingen. Het vraagt een iets meer doorgedreven aanpak om dit weer goed te krijgen.Schuren:


Indien de verf er nog redelijk netjes uitziet kan je de ramen opschuren met schuurpapier korrel 150 tot 220, voor sterker verweerde ondergrond kan je best kiezen voor een iets grovere korrel zoals korrel 120 tot 80. De keuze van het schuurpapier is vooral een aanvoelen, we raden daarom aan om enkele blaadjes van verschillende groftes bij je te houden tijdens het werken.


Bij sterk verweerde verflagen is het beter om de kapotte verflagen volledig te verwijderen door middel van schuren, decaperen, of afwarmen. Schuur ook steeds mee in de richting van de houtnerf als deze zichtbaar is


Grijze houtdelen dienen goed geschuurd te worden tot het hout weer zijn oorspronkelijke kleur heeft. Grijs hout heeft zijn sterkte verloren. Verstekken die wat opengebarsten zijn mag je watt extra opschuren om zo makkelijker het barstje te dichten.


Tip: Voorzichtig dat je niet op het glas komt met schuurpapier, dit maakt krasjes die je niet meer weg krijgt.Reinigen:


Zeer belangrijk is het reinigen van de ondergrond. Verwijder al het vuil en stof, ook in kleine hoekjes. Een veel gemaakte fout is het reinigen van het schrijnwerk met white-spirit, doe dat dus beter niet, dit product laat een vettige film na die de hechting niet ten goede komt.

U kan beter gebruik maken van wat water met een scheutje ammoniak. Laat daarna goed drogen.Afplakken:

Plak de vensterbanken goed af, het is een kleine moeite maar het kan je heel wat opkuis besparen. Je kan daar eenvoudig krantenpapier of afdekkarton voor gebruiken dat je vastkleeft met beige papier tape.


Voor glas gebruik je best een gele afplaktape van 24mm, deze geven een scherpe aflijning. Kleef het plakband 1 mm van de rand van uw raam zodat de nieuwe verf over de oude verf komt. Zorg ervoor dat je een scherp mesje bij de hand hebt om het plakband af te scheuren.

Niet snijden op glas!


Tip: Snij plakband niet recht af in de hoeken maar snij het plakband schuin af en zorg ervoor dat de horizontale strook en de verticale strook elkaar overlappen.Primeren:

Alvorens je herstellingen doet aan het hout is het belangrijk eerst het hout voor te behandelen. Voor blote houtdelen kan je een voorstrijk gebruiken zoals Sigmalive VS-X of een gewone primer. Door zo te werken zal u een gezonde en stabiele ondergrond hebben om op verder te werken. Let bij het primeren op dat u goed vullend te werk gaat zodat je alle putjes en andere oneffenheden mee hebt opgevuld.

Als je stopverf dient te vernieuwen is het aangewezen eerst te primeren alvorens de stopverf aan te brengen.Herstellingen:


Naden en scheurtjes kan je het best opvullen met een polymeerkit zoals Topseal U beglazingskit, dit type heeft een zeer goede hechting en behoud lang zijn uitzettingsvermogen. Grotere gaten en putjes kan je eenvoudig opvullen met een Toupret houtvulmiddel dat eenvoudig te verwerken en te schuren is. Een polyester plamuur kan je ook gebruiken maar is niet zo gebruiksvriendelijk als je daar geen ervaring mee hebt.

Schuur de herstellingen naderhand en verwijder het stof.


Tip: Primer de herstellingen nog even voor u verder gaat.Aflakken:


Voorzie steeds een tussenlaag en een aflak laag. (zelfde verf)


Als alle voorbereiding achter de rug is kan je starten met het schilderen van de 2e laag. Gebruik een goede en propere borstel en rolletje. Schilder niet in de zon, zo heb je wat meer open tijd om de verf te verwerken. Werk vullend maar voorkom dat er zich lopers of plassen vormen, deze kunnen bij het aanbrengen van de volgende laag terug week worden en ervoor zorgen dat de verffilm gaat rimpelen en natuurlijk zijn ze ook niet mooi.


Vergeet zeker niet de onderkant van raam-neuzen te schilderen, dit is zeer belangrijk!


Na de droging van de verf is het aangewezen om nog even bij te schuren met fijn schuurpapier. Je kan hierbij een versleten papiertje gebruiken of een fijne korrel bv 220/240. Verwijder het stof na het schuren en kijk alles nog even na.

Je kan zo starten met de afwerklaag. Verdun de verf niet, de verf is gebruiksklaar!


Tip: Verwijder het plakband op het glas kort na het schilderen maar laat afdekkarton nog even liggen om geen stof te maken.


Onderhoud:


Verwijder regelmatig stof dat blijft liggen en bij het wassen van de ramen neem je bewust het houtwerk even mee. Gebruik zo weinig mogelijk bijtende producten.

Bloembakken staan mooi op een vensterbank maar houden langer vocht vast die je schilderwerk kan aantasten.Veel succes!

Offerte voor uw schilderwerk?