Uw facade schilderen als de beste.

Waar moet u op letten en wat is het juiste verfsysteem?De voorbereiding:


Denk; water, water, water... De grootste boosdoener voor gevelverven is insijpelend water.

Dit komt vooral voor aan de dakranden, vensterbanken en afleiders voor regenwater maar ook slecht voegwerk kan regenwater in de gevel brengen met alle gevolgen van dien.


Ingepakte stelling met folie voor werken in de winter
Gevelwerken in de winter.

Ontmos de geveldelen waar veel groenaanslag of

korstmossen aanwezig zijn. Reinig de gevel na een dag met een hogedrukreinigen en verwijder zo alle slecht

hechtende verfdelen en mossen.


Herstel daarna alle gebreken in de ondergrond met en gevelplamuur zoals Toupret en vul kleinere scheuren en aansluitingen met een polymeerkit zoals Topseal U of

met een acrylaatkit voor buiten.

Let er op dat aansluitingen aan de dakranden en vensterbanken steeds goed dicht zijn en kijk de dakgoten en regenpijpen na op lekken.Het schilderen:


Het meest aangewezen systeem is het plaatsen van een fixeerlaag zoals een Sigmafix Universal of Siloxanfix Aqua zeker over zuigende, verpoederende en geplamuurde delen. Als de gevel nog gaaf is zou u dit kunnen overslaan omdat gevelverf meestal een sterke hechting heeft. Het is in ieder geval steeds aangewezen om 2 lagen gevelverf te plaatsen om een optimale dikte van de verffilm te bekomen.Gevelornamenten klokgevel in dampopen systeem in Brugge
Ornamenten in dampopen verf

Welke verf kiezen?


Veel hangt af van welk type ondergrond.

Je mag er gerust van uitgaan dat elk gevelverfsysteem in meer of mindere mate ademend zal zijn.


Voor 'modere' gebouwen zal al vaak gekozen woden voor filmvormende gevelverfen zoals een Sigma Facade Ecoplus of een Sigma Facade Topcoat om de gevel af te werken. Deze verven vormen een film en zijn in staat de gevel af te sluiten maar beschikken wel nog over een ademende capaciteit en zijn fluweel tot satin van glans. Deze worden voornamelijk gebruikt om recenter metselwerk of beton te schilderen.


Voor oudere gebouwen in baksteen of voor gebouwen met een nageisolleerde spouwmuur is het aangewezen om een zeer dampopen systeem te gebruiken zoals een Sigma Siloxan Topcoat Matt of de iets goedkopere Sigma Coat Matt. Deze verven vormen een niet aaneengesloten film waardoor ze nauwelijks kans hebben op afbladderen bij ietwat vochtige ondergrond. Deze verven zijn meestal mat van uitzicht en geven een authentiek gevoel kwa uitstraling. Ze worden veelal aangewend om monumenten of beschermde gebouwen te schilderen. Zelfs voor interieurs van kerken worden ze vaak gebruikt omwille van het dampopen karakter.Filmvormend verfsysteem voor betonrenovatie te Brugge
Filmvormend gevelsysteem voor beton

Onderhoud:


Uw geschilderde gevel onderhouden is niet zo moeilijk. U hoeft namelijk niets te doen!


Wel kan waar de regen niet makelijk aankan om het stof weg te spoelen even met een tuinlans spoelen maar hogedruk is niet aangewezen.

Ook bomen en hoge struiken in de directe omgeving kan u best af en toe insnoeien om algen en mos aangroei te voorkomen.Gevelsystemen op een rijtje:


Gewoon gevelsysteem


1 x Sigmafix Universal Primer aanbrengen met blokkwast.

2 x Sigma Facade Topcoat Ecoplus aanbrengen met gevelrol.


Sterk ademend Systeem


1 x Sigma Siloxan Fix Auqua aanbrengen met blokkwast.

2 x Sigma Siloxan Topcoat Matt aanbrengen met gevelrol.


Voor andere opties of advies mag u steeds contact opnemen.Brugse trapgevel geschilderd in gele siloxanverf
Brugse trapgevel in Siloxanverf

En Kalei?


Voor een bakstenen gevel kan u ook kiezen voor het plaatsen van kalei, Kaleisystemen zijn goed dampopen en hebben een authentiek look. Maar als u geen verkleuring wil door vocht in de ondergrond zal u deze alsnog moeten afwerken met een waterdampdoorlatend verfsysteem. Een groot voordeel van kalei is het vullend vermogen om beschadigingen in voegen en stenen weg te werken.


Een gelijkaardig kalei effect kan u ook bekomen door te opteren voor en gevelverf met een kwartskorrel. Deze kan u aanbrengen met een blokborstel en zal een fluweel uitzicht geven aan uw gevel.Tip: Vergeet nooit de achterkant van uw topgevel te schilderen en besteed ook wat extra aandacht aan uw schoorsteen.


Als u liever de werken uit handen geeft staan wij steeds klaar om voor u een

vrijblijvende offerte en een technisch advies op maat te maken.