Brugs-rood het mythische kleur...

Welk soort rood is nu 'Brugs rood' en waar komt het vandaan?


Met enige regelmaat krijgen wij de vraag om buitenschrijnwerk te schilderen in het 'Brugs Rood' wat direct de vraag oproepen wat deze kleur nu precies is. Zeer weinig mensen lijken het te weten. Het heeft een zeer lange traditie maar de herkomst lijkt wat vergeten.


Dakruiter schilderen begijnhof Gent in Brugs-rood
Dakruiter Begijnhof in Gent in 'Brugs-rood'

Even wat geschiedenis:


Het verhaal start voor onze streek rond

(ruim rekenen) het jaar 1300 wanneer we

de eerste bronvermeldingen krijgen.


Rond deze periode wordt er melding gemaakt van het kweken van een plant in de Brugse poldergebieden. Namelijk de Meekrab of Mee waarvan de wortel kon gebruikt worden om rode kleurstof alizarine uit te winnen. De plant werd in onze streken vermoedelijk geintroduceerd door de Romeinen en door Karel de Grote werd de teel ervan gestimuleerd. Vandaag de dag blijft daar maar weinig van over omdat eind negentiende eeuw een synthetische vervanger werd gevonden voor dit pigment waardoor de teelt niet langer rendabel was.Kies je rood!


We weten nu dat het pigment makkelijk voorhande was in het Brugse Ommeland waardoor het waarschijnlijk vaak zal gebruikt zijn voor het maken van verf.


Houtwerk in Brugs Rood met wit kruishout

Er zullen vermoedelijk wel wat formules de ronde gedaan hebben onder schilders, maar je mag ervan uitgaan dat velen een eigen versie maakte van het rood. Pigmenten van natuurlijke stoffen zijn ook nooit constant van kwaliteit en kleur. Verwering en vervuiling doen ook veel afbreuk aan kleuren. De rode kleur staat ook nog bekend als Turks rood, kraplak en nog wat andere plaatselijke benamingen.


De komst van het synthetische pigment in de verfindustrie en het grote gebruiksgemak ervan zorgde ervoor dat vele grondtoffen voor natuurlijk pigmenten overbodig werden.Voor Brugs rood zal vaak; RAL3011 bruinrood, RAL3013 tomatenrood, of nog wat anders gekozen worden... Je hebt dus eigenlijk de keuze tussen verschillende tinten rood.


We adviseren je om voor rood buitenschrijnwerk een water-based lakverf te gebruiken zoals Sigma Torno Primer en Sigma Torno Satin omdat bij dergelijk type verf het rode pigment mider snel verbleekt door de zon. Ook kan geopteerd worden om een hoogglans lakverf zoals Sigma Rapid Gloss te gebruiken om een langer kleurbehoud te bekomen.Een extra weetje over ossebloedrood:


Ossebloedrood (RAL3009 oxyderood) is niet gemaakt van ossebloed zoals vele denken maar is een benaming voor een type rood dat gekleurd werd met ijzeroxide (rode oker).

Wel is het zo dat bloed in de middeleeuwen gebruikt werd voor het behandelen van hout.

Het bloed werd voornamelijk gebruikt om de 'verf' te binden en was donker van kleur.


Offerte voor raampjes in brugsrood?